Šetrenie zdrojov

Zachránené ovocie a zelenina v 600 000 debničkách

5. marec 2025
Vďaka nášmu projektu zákazníci zachránili viac ako 1 700 ton kvalitného ovocia a zeleniny. Byť zodpovedným človekom nie je vždy jednoduché. V Lidli sa to však našim zákazníkom snažíme uľahčiť. S Lidlom šetríme jedlom je jedným z projektov, ktorým nielen že znižujeme potravinový odpad a zachraňujeme množstvo kvalitného ovocia a zeleniny, ale aj šetríme peňaženky našich zákazníkov. Od spustenia iniciatívy sa nám podarilo zachrániť už vyše 1 700 ton ovocia a zeleniny, čo predstavuje viac ako 600 000 predaných debničiek.

„Prvé debničky sa v našich predajniach objavili už pred tromi rokmi a hneď na začiatku sa ukázalo, že to bude veľmi dobrý krok k úspešnej iniciatíve. Tento projekt efektívne predchádza potravinovému odpadu a zároveň je atraktívny pre zákazníkov. Každá debnička je jedinečná a preto veľmi lákavá nielen jej cenou, ale aj obsahom, ktorý si zákazníci odnášajú domov. Aj takto spolu budujeme povedomie o udržateľnosti a zodpovednom zaobchádzaní s potravinami,“ hovorí Zuzana Sobotová, Senior konzultantka pre projekty spoločenskej zodpovednosti v Lidli.

Súčasťou tohto konceptu je predaj dvojkilového balenia ovocia a zeleniny len za 1 €. V papierových prepravkách sa nachádza mix rôzneho ovocia a zeleniny, ktoré doteraz nebolo ďalej možné predávať, no jeho kvalita je vysoká. Každá prepravka je iná. V debničkách sa nachádzajú napríklad jablká, zemiaky, citróny, mrkva či cesnak. Zákazník si však môže byť istý, že nakúpi kvalitné kusy a za skvelú cenu. Rôznorodo vyskladané debničky sa nachádzajú v špeciálnych stojanoch za pokladnicami v každej predajni Lidla po celom Slovensku.

Plytvanie potravinami je v súčasnosti veľký problém, s ktorým dlhodobo bojuje aj náš reťazec. Preto svojim zákazníkom ponúkame udržateľnejšízodpovednejší nákup hneď niekoľkými spôsobmi. V rámci konceptu čerstvosti oddeľujeme a špeciálne označujeme produkty s blížiacim sa dátumom spotreby, pričom ich potom predávame za nižšiu cenu až do posledného dňa pred dátumom spotreby. Pred štyrmi rokmi sme ich začali ponúkať v chladiacich regáloch v špeciálnych boxoch s označením „Potraviny bez viny! Zachráň nás, sme ešte dobré.“ Zákazníci si taktiež môžu kúpiť chlieb Priamo z pece do poludnia druhého dňa po vypečení s 50% zľavou. Špeciálne zabalený a označený oranžovou cenovkou je umiestnený priamo v regáli.

Prostredníctvom optimalizácie sortimentu a procesov sa snažíme čo najviac zefektívniť objednávanie i predaj tovaru. Zároveň ročne predáme v priemere státisíce kusov z každého produktu vo svojej ponuke. Potraviny teda „nemajú čas“ zostarnúť na pultoch, namiesto toho si zákazníci môžu dlhšie vychutnávať ich čerstvosť.

Projekt S Lidlom šetríme jedlom je súčasťou CSR stratégie Lidla v oblasti šetrenia zdrojov. Viac informácií o podobných aktivitách sa dozviete na webovej stránke www.spolocenskazodpovednost.sk alebo na www.lidl.sk.

Zaujímajú vás aktivity Nadácie Lidl? Výborne!

Prečítajte si viac o našej filozofií, cieľoch a oblastiach podpory.